Aici veţi găsi imagini inedite cu peisaje din natură imortalizate de mine în excursiile făcute prin ţară care sper că vă vor surprinde. :)
(Faceţi click pentru mărire! Aşteptaţi câteva secunde pentru încărcare, deoarece dimensiunea pozelor este destul de mare!)
DSC02415.JPG
DSC02439.JPG
DSC02450.JPG
DSC02473.JPG
DSC02496.JPG
DSC02469.JPG
DSC00061.JPG
DSC01126.JPG
DSC01127.JPG
DSC01128.JPG
DSC01138.JPG
DSC01175.JPG
S5000904.JPG
S5000948.JPG
S5001454.JPG
S5001895.JPG
S5001896.JPG
DSC00039.JPG
DSC00098.JPG
DSC00102.JPG
DSC00113.JPG
DSC00123.JPG
S5001392.JPG
DSC00445.JPG
Buna! Sunt Luana, am 16 ani si sunt adminul acestul site.Sunt din orasul Piatra-Olt si sunt eleva in clasa a 10a la C.N. "Radu Greceanu" din Slatina.
Cred ca v-ati dat seama cam despre ce este vorba de la prima vedere,insa va invit sa urmariti toate rubricile, sa le cititi si la sectia "Opinii" sa va lasati cate un comentariu.
1 Iunie - 31 August -> Concursul "Click pe verde".
11 Iulie - 31 August -> SIte-ul "Scoala Verde" in curs de desfasurare.
16 August -> Finalizarea site-ului "Scoala Verde".
17 August -> Inscrierea la concurs.
31 August -> Sfarsitul concursului "Click pe verde" si aflarea castigatorilor.

Daca ar fi sa pleci, maine te-ai intoarce.Daca ar fi sa ramai, maine ti-ai dori sa pleci.Daca ar fi sa simti durerea cuiva,nu ti-ar pasa.Daca ar fi sa suferi, ai dori ca celorlalti sa le pese de tine.Si natura sufera..Tie iti pasa?..

Turismul - necesitatea vitală a omului modern

 

Petrecerea timpului liber a devenit o preocupare din ce în ce mai mare a omului modern, dornic să evadeze din cadrul artificial al oraşului către mediul liniştit şi odihnitor pe care îl conferă natura.

Turismul, una dintre activităţile dezvoltate în timpurile contemporane, are caracter creativ, sportiv sau cultural, constând în parcurgerea unor distanţe şi vizitarea unor monumente de artă sau naturale, a unor localităţi, obiective turistice etc. Turismul în natură cu scop recreativ este în continuă creştere.

Aproape toate zonele cu multă vegetaţie, situate în apropierea centrelor populate, sunt asaltate de numeroşi turişti la sfârşit de saptamână.În timpul vacanţelor estivale, exodul oamenilor spre munţi şi ţărmul mării se amplifică.Dorinţa omului de a petrece timpul liber în natură a devenit din ce în ce mai puternică;turismul este o necesitate vitală pentru omul modern.Natura începe să patrundă din ce în ce mai mult în viaţa noastră; ea înlocuieşte universul de beton şi sticlă al marilor oraşe.Omul simte nevoia să evadeze din condiţiile lui obişnuite de viaţă, să uite de stresul cotidian. Nevoia de relaxare şi de contemplare a naturii face parte din viaţa omului, este o nevoie absolută, ca nevoia de aer, de alimente etc.

Efectele vacanţelor şi ale turismului în natură sunt deseori negative.Datorită turiştilor care s-au întrecut în deteriorarea mediului şi poluarea solului cu numeroase deşeuri, Poiana Narciselor de la poalele Munţilor Făgăraş s-a aflat în pericol de dispariţie.A fost interzis accesul turiştilor pentru a proteja acest colţ de natură.

 

Factorii turistici de deteriorare a mediului

 

Astăzi s-a trecut de la turismul tradiţional la o adevărată industrie turistică motorizată.Aceasta reprezintă un pericol pentru mediul natural.

  1. Circulaţia turistică. Din dorinţa de a face cât mai accesibile frumuseţile unor locuri din natură, s-au construit drumuri care au tulburat armonia peisajului. Aşa, de pildă, şoseaua transfăgărăşeană a distrus valea glaciară Bâlea, declarată de multă vreme rezervaţie biogeografică.Telefericul prezintă o altă modalitate de intensificare a turismului, aducând sute de vizitatori în zone greu accesibile.Stâlpii telefericului, fixate pe distanţe mari, s-au instalat însă cu preţul tăierii unor arbori sau al defrişării unor zone împădurite.Potecile făcute de turiştii care nu respectă marcajele duc, deseori, la distrugeri grave.Pe pantele abrupte ale versanţilor, potecile create pot favoriza formarea torenţilor, care antrenează în drumul lor cantităţi mari de rocă, sol, arbori sau vegetaţie ierboasă. Aşa s-a întamplat pe platoul Bucegilor, unde circulaţia turistică a determinat eroziunea solului, ducând la modificări semnificative de peisaj.
  2. Poluarea, cauzată de turişti, reprezintă un pericol pentru mediul natural.Poluarea aerului, prin circulaţia autovehiculelor până în vârf de munte, poluarea apei în jurul camping-urilor şi al cabanelor montane care nu au staţii de epurare, spălarea maşinilor în apele râurilor sunt doar câteva exemple în acest sens. Nici poluarea fonică nu este de neglijat.Zgomotol maşinilor, al motocicletelor, al casetofoanelor sau cel făcut de motorul bărcilor, tulbură liniştea peisajului, acoperă cântecul păsărilor şi deranjează fauna zonei.Poluarea zonelor turistice cu deşeurile menajere ale oraşelor este o gravă problemă; malurile râurilor, lacurilor, marginile pădurilor, râpele sau chiar peşterile devin gropi de gunoi.Ele au ca rezultat degradarea faunei şi florei, poluarea apelor de suprafată şi a pânzei freatice.
  3. Construirea unor hoteluri modifică echilibrul local.În general, o amenajare turistică modifică biotopul, având consecinţe asupra biocenozei.

 

Turismul şi peisajul

 

Desigur că nu putem renunţa la excursii, drumeţii, la turism în mijlocul naturii.Ca în toate activităţile umane, şi în domeniul turismului trebuie să existe un echilibru între dezvoltarea lui şi protecţia mediului.Dezvoltarea turismului impune găsirea unor soluţii menite să folosească suprafeţele turistice existente şi să amenajeze altele în zonele de mare atracţie.Cel mai important lucru este educaţia ecologică în scopul devoltării spiritului civic, conducând la formarea unei conştiinţe şi a unei gândiri ecologice despre natură. Rezultatul educaţiei ecologice va trebui să fie o comportare atentă, corectă şi responsabilă faţă de natură.


Sursa: Ecologie clasa a VIIIa, Ministerul educatiei si cercetarii, Aglaia Ioanei, Victoria Oaida,Humanitas Educational.

Litoral.

Litoral.

Made by:
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one